Search MilitaryCAC:

Site Map

Please ShareThis website with your friends and colleagues

  MilitaryCAC.com logo

.com | .us | .ml  | .mobi | .net | .org

 

The Definitive Source for Everything CAC

Common Access Card help for your

Personal Computer

 Be notified of
page updates
it's private
powered by
ChangeDetection

 

Also available at:

https://MilitaryCAC.com

 

Make a Donation button image

 

 

DEPARTMENT OF DEFENSE (DoD) ENTERPRISE EMAIL (DEE) INFORMATION PAGE

Email address and storage provided by:  Defense Information Systems Agency (DISA)

 
Enterprise Webmail link:

https://web.mail.mil

 

PLEASE keep your information updated in the Global Address List (ONLY YOU can do this)

 

In the Under Secretary of the Army memorandum regarding Enterprise Email, the @mail.mil email address is the default email address on all new CACs issued since 6 January 2014.

 

Created a 'retiring' page dedicated to providing information for people getting ready to retire.  People need to understand they will no longer have access to DoD Enterprise Email and AKO once they surrender their CAC or date of retirement (whichever happens first).

 

Information from DISA regarding EEmail

 

All Army AKO users who have a CAC have been migrated to DoD Enterprise Email and will no longer be able to access email via username / password.  DEE uses Microsoft Exchange 2010 and requires 100% CAC use via https://web.mail.mil Outlook Web App. 

 

Dual Persona users need to EXPOSE the PIV, or you will not be able to access your Enterprise Email account(s) and will need to install Smart Card Manager or ActivID 7.1.0.153 to view / utilize your PIV certificate.

 

Accessing https://web.mail.mil requires the steps below and an email account already created

 

Windows Installation Steps
Step 1: Obtain a CAC Reader
Step 2: CAC Reader driver
Step 3: DoD Certificates
Step 4: ActivClient
Step 4a:  Update ActivClient
Step 5: IE adjustments
Step 6: Select the EMAIL certificate when prompted (Except for Dual Persona personnel), you have to select your PIV certificate instead.
Example:
Example of selecting Email certificate

Windows 10 users will see the certificate selection differently than older versions of Windows.  Click More choices to see additional certificates.  Select the correct one, and then click OK. NOTE:  Dual Persona users will need to install Smart Card Manager or ActivID 7.1.0.153 to view your PIV certificate.
Windows 10 cert selection

Mac Users - Some of the information below will not work for you.  Start here for Mac specific instructions.

 

 

Problem 1:  How can I check my DoD Enterprise Email other than OWA when I'm not in the office?

 

INFORMATION:  The DoD Enterprise Email does NOT have the ability to be accessed using Outlook or other email program on a computer that is not on the .mil or .gov network.  Read the 3 lines with double dashes.  This means it cannot be set it up on a personal computer using Outlook like we once did with AKO and Mail.mil's predecessor, Advanced Technologies Email.

 

Solution 1-1:  Yes, you can forward it to another .mil or .gov email address.  (For all mail.mil users)

 

Solution 1-2:  Yes, use your government owned BlackBerry, iPhone, iPad, or Android device (Only for Business Class users)

 

Solution 1-3:  Yes, bring your government computer with you and use VPN (For all mail.mil users, normally only business class users)

 

Solution 1-4:  If your organization uses Citrix, you may be able to use it to login with your CAC enabled home computer and access your Outlook via the Citrix client. (Only for Business Class users)

 

Solution 1-5:  You can check your email via an iPhone or iPad using OWA or Android. (For all mail.mil users)

 

 

 

 

Problem 2:  You receive the  following error message when attempting to access https://web.mail.mil

Example of what you'll see if mail.mil not set up yet

 

Solution 2:  You don't have an Enterprise Email account yet.  Check back with your organization to find out the approximate date it will be created.  All Army users will have their account created automatically within 24 hours of receiving your CAC.  You can call the Army Enterprise Service Desk-Worldwide at 866-335-2769 to find out who your Entitlement Manager is for your command if you've had your CAC longer than 48 hours.

  

 

 

Problem 3:  Your Email has transitioned to Enterprise Email and your information is incorrect in the Global Address List (GAL).

 

Solution 3-1:  Picture guide created for US Army Reserve Soldiers, but will work for everyone

 

Solution 3-2If your rank is wrong in the GAL (examples: 1SG vs. MSG, SPC vs. CPL vs. SP4, or SGM vs. CSM), you have to visit an ID card office to get it corrected. 

 

 

 

Problem 4:  Receive "HTTP/1.1 503 Service Unavailable" when attempting to access your email via OWA.

 

Information:  This is caused when the Exchange server is down, or having problems.

 

Solution 4:  Try accessing your email at a later time

 

 

 

Problem 5: How do I add my PIV cert to my CAC, so, I can access my email?  DISA has classified me as a "Dual Persona" individual.  (Dual Persona is an Army Reserve [or Guard] Soldier who is [or has ever been a DoD civilian (or contractor)] theoretically you were  authorized to carry two CACs at the same time, some time in your life).  This may be a reason why you cannot access your webmail

.

Solution 5:  Follow guidance on PIV page

 

 

 

 

Problem 7:  I Can't view Encrypted emails in OWA / web.mail.mil (currently or prior to receiving a new CAC).

 

Solution 7-1:  Make sure you have the S/MIME control installed.

NOTE:  This is only available in Internet Explorer (32 bit).  It will NOT work with the 64 bit version of Internet Explorer, on Macs, or any other web browser (Google Chrome, Firefox).

 

Information:  Browsers other than 32 bit Internet Explorer are not capable of using S/MIME in OWA, this is because it is an Active-X control.  By design web browsers other than 32 bit Internet Explorer do not support Active-X (and Browser Helper Objects). 

An OPTION is to use AMRDEC SAFE (https://safe.amrdec.army.mil/safe/) if you are waiting for orders or something that has PII in it.  Your unit can upload it to AMRDEC SAFE where you'll receive a link to download the file(s) you need.

 

NOTE2:  Internet Explorer 11 runs in 32 bit mode by default, so, this should not be an issue.  You would have to select "Enable 64-bit processes for Enhanced Protected Mode" to run in 64 bit mode.  More information can be read here.

 

Here's how:  Click Options, See All Options..., Settings, S/MIME, click on install the S/MIME control

 

NOTE3:  If you don't see these options, it could be because you are in "Use the blind and low vision" mode.  To verify, Select Options, Accessibility.  If your screen looks like the image below, uncheck the box next to Use the blind and low vision experience.  Select Save (diskette above big word accessibility), Sign out, then back into your webmail, and follow instructions above.

 

Blind and low vision experience

Solution 7-2:  Make sure you have your @mail.mil address on your CAC.  Here's how to change / update your email address on your CAC.  The process is practically identical to what you see on the PIV page.

 

Solution 7-3a:   If you have recently received a new CAC, follow this guide dated 2016 which explains how to recover your former CAC certificate(s), NOTE: you MUST be on the military unclassified network to access the certificate recovery websites, which means you cannot access the links from your home computer.

 

Solution 7-3b:   This guide is dated 2014 and is a CAC required AKO link.  NOTE:  You MUST be on the military unclassified network to access the certificate recovery websites, which means you cannot access the links from your home computer.

 

 

 

 

Problem 8:  How do I get support for my Enterprise Email account?

 

Solution 8-1 (when at Home or Work):  Contact the Army Enterprise Service Desk - Worldwide at:  866-335-2769

 

Solution 8-1a (Army Reserve): Contact the Army Reserve Help desk at: 844-770-3737, or [from your Army Reserve computer] go to:  https://esahelp

 

 

 

 

Problem 9:  How do I turn off conversation view in web.mail.mil?
.

Solution 9:  Click View, uncheck Use Conversations. 

OWA Conversation view

 

 

 

 

Problem 10:  I am over my storage limit, and I can't send any email.  How can I increase my email storage capacity?  AKO used to give me 1024 MB and DEE only gives me 512 MB, what can I do?

Solution 10:  Call 866-335-2769 and ask who your Entitlement Manager is for your branch of service and command.  Then email them to ask to be converted to a Business Class account.

 

 

 

 

Problem 11:  How can I find out how much mailbox space I'm using in OWA?   

 

Solution 11:  Hover your mouse over your name, a bubble similar to this should pop up and show you. 

Example of how to see how much space your account is using up

 

 

 

 

Problem 12:  Receive message: "This message can't be decrypted.  If you have a smart card-based digital ID, insert the card and try to open the message again" when using OWA

 

Solution 12:  Make sure the email address on your CAC is also in your Exchange profile.  NOTE:  This is why Army users have @mail.mil email address on their CAC.  You can update your email address by following this guidance.

 

 

 

 

Problem 13:  I have PCSd to a new installation / location.  How do I update my information in the Mail.mil Global Address List?  NOTE: when you change your Installation, this will silently move your mail account to a closer DECC to your new duty station.  You can see a list of them here.

 

Solution 13:  Look at Solution 3-1 above

 

 

 

 

Problem 14:  How do I configure my DoD Enterprise Email when at my Government computer using Outlook?  NOTE:  NOT available from home computer, OWA is only option

 

Solution 14:  Follow this guide

 

 

 

 

Problem 15:  You can get to https://web.mail.mil  with your CAC and PIN.  The next screen shows your actual mail server https://web-XXXX.mail.mil/owa  however, this link only timeouts. It also times out if you go straight to it.

 

Solution 15:  Follow this guide

 

 

 

 

Problem 16:  I live in Korea (or another foreign country) and am unable to access Mail.mil from my personal computer.  What can I do?

 

Solution 16-1:  Try changing your DNS server IPs and see it this works for you.

Here's How in Windows to manually configure the DNS settings.

1.  Right click on your Wireless / Ethernet connection (down by your clock)

2.  Select Open Network and Sharing Center

3.  Click Change Adapter Settings

4.  Right Click on your active internet connection, select Properties

5.  Under This connection uses the following items: scroll down and click on Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), then click Properties

6.  Select the option Use the following DNS server addresses:.  This is where you manually configure your DNS servers: 

Google DNS - enter 8.8.8.8 for Preferred DNS server, and 8.8.4.4 for Alternate DNS server.  Click OK, then click Close.  

Open DNS - enter 208.67.222.222 for Preferred DNS server, and 208.67.220.220 for Alternate DNS server.  Click OK, then click Close.

.

Here's How on a Mac to manually configure the DNS settings. 

1.  Click Apple icon -> System Preferences, Network.  

2.  Select the network connection service you want to use (such as Wi-Fi or Ethernet, unless you named it something else) in the list, then click the Advanced (button). 

3. Click the DNS (tab), click the (+) at the bottom of the DNS Servers list.  This is where you will add DNS server IP addresses. 

Google DNS - enter 8.8.8.8 and 8.8.4.4 for the DNS IPs.  Click OK  then close the open window.   

Open DNS - enter 208.67.222.222 and 208.67.220.220. 

4. When you're finished, click OK, then close the open window

 

Solution 16-2:  Try a VPN solution

 

Solution 16-3:  Contact the Army Enterprise Service Desk to let them know you are having problems.

 

 

 

 

Problem 17:  You are trying to update MilConnect [are married to another Soldier] and cannot get your information to show you as the Sponsor.  You are probably showing up as a family member.

 

Solution 17Follow guide in problem 3-1 above

 

 

 

 

Problem 18:  I can't access my web.mail.mil email server, is the website down?

 

Solution 18:  Visit:  https://status.mail.mil (use your Email or PIV cert) you may be able to find out information about the status of your DECC.

 

 

 

 

Problem 19:  Why am I being prompted for my PIN constantly when using Windows 10, 8 / 8.1, 7 built in smart card utility, or with ActivClient 7.0.1.x and 7.0.2.x?

 

Solution 19:  Windows 10, 8 / 8.1, 7 built in smart card utility [and ActivClient 7.0.1.x / 7.0.2.x / 7.1.0.x] do not cache your PIN (like ActivClient 6.2.0.x) does.  DoD Enterprise Email may ask you constantly for your PIN.  The only solution I've found is for you to install CSSi, or Coolkey (However, the Navy OWA still prompts even with Coolkey installed).  Find information about these two programs on the Windows 8 support page.

 

 

 

 

Problem 20:  Firefox refuses to cooperate with Mail.mil

 

Solution 20:  Follow installation guidance on Firefox page.  I followed #1, #2, & #3. 

 

 

 

 

Problem 21:  See "The ActiveX control needs to be enabled in Internet Explorer for Outlook Web App to work correctly.  Click here to sign out, enable the ActiveX control, and then sign in to Outlook Web App."

ActiveX error message

 

Solution 21:  Follow this guide, specifically slide 20.  Unless you've never gone through the guide before, then go through the entire guide.

 

 

 

 

Problem 22:  See: "Your S/MIME control is out of date."

S/MIME Out of Date image

 

Solution 22:  Follow Solution 7 above (Since the instructions they give you here are missing a step).

NOTE:  This will only work with Internet Explorer (32 bit), NOT the 64 bit version (or on a Mac or any other web browser)

 

 

 

 

Problem 23:  Receive "Error Code: 500 Internal Server Error.  The server denied the specified Uniform Resource Locator (URL).  Contact the server administrator."

 

Solution 23 (Windows users):  Follow this information

 

Solution 23 (Mac users):  Follow these ideas

 

 

 

 

Problem 24:  The "New" button does not work to create a New email (on Windows 8 / 8.1)

 

Solution 24:  The problem is incompatible Browser Mode and Document Mode.  In order for IE10 in Windows 8 (or IE 11 on Windows 8.1) to work with the EE-OWA, the Browser Mode can be any from IE11 (regular or Compatibility Mode) to IE7 and the Document Mode MUST be IE8 Standards or higher (e.g. IE9 Standards).  Access that Menu by pressing F12.  A small window will open at the bottom of the browser.  The options are on the right of the Menu Bar of that small window.

 

 

 

 

Problem 25:  I am receiving the error message: "No digital ID for signing has been found.  If you have a smart card-based digital ID, insert the card and try to send the message again.  You can also try sending the message without a digital signature."

digital ID error message

 

Information:  This affects users who have their AKO email address on one or both military and civilian CACs.

 

Solution 25-1: Update / change email address on your CAC(s) to your Enterprise Email address.

 

Solution 25-2: Visit an ID card office to have them update your email address on your CAC(s) to your DoD Enterprise Email address.

 

Solution 25-3:  Your computer still has your certificates from your former CAC, and is trying to use them instead of your new CAC certificates.  Follow slide 23 in this guide to clear them.

 

 

 

 

Problem 26:  Web.mail.mil / OWA locks up when trying to delete a thread of email, moving messages, and dismissing reminders. 

 

NOTE:  You may have received an update to Skype on your Windows computer.  This update comes with Skype Click to Call (C2C).  People have noticed the issue appear and also noticed phone numbers in emails suddenly appeared in blue (hyperlinks) with a Skype symbol next to them.

 

Solution 26:  Uninstall C2C and the issue with locking up OWA when deleting email threads, moving messages, and dismissing reminders will go away.

 

 

 

 

Problem 27:  When forwarding emails from web.mail.mil, the attachments are not showing in the message, but somehow the recipient is still getting the attachment.

 

Solution 27:  The attachment is hidden from your current view.  Follow guidance in Problem 28)

 

 

 

 

Problem 28:  I cannot see my attachments once I add them to a new email message in OWA when using Internet Explorer 11?  How do I know they are actually there before I send the email?

.

Solution 28-1:  Add the attachment to the email you are creating.  Save the email as a draft.  Close the email message, reopen it.  You should now see that the attachment is in the outgoing email.

 

Solution 28-2:  Use Google Chrome when sending attachments.  Please know you will not be able to encrypt email when using Chrome.

 

Solution 28-3:  Make sure you have Silverlight installed (http://www.microsoft.com/getsilverlight)

 

 

 

 

Problem 29:  Receiving a message stating:  There were problems validating this signature. (More information) when trying to read encrypted or signed emails in OWA

problems validating signature

 

When you click on More information, you get this

Security status

 

Solution 29:  Add https://web.mail.mil to your web browser's Trusted Sites (I know this goes against other guidance on this website).

 

Here's how:  Open Internet Explorer, Tools, Internet Options, Security (tab), Trusted Sites (green checkmark), Sites (button), Copy   https://web.mail.mil   and paste it into the Add this website to the zone: (box), select Add, then close to get out of Trusted Sites. 

 

 

 

 

Problem 30:  What do the 3 letters mean before the @ sign? 

Example:  first.m.last.mil@mail.mil

 

Information 30:

email Personas

 

 

 

Problem 31:  After receiving a new CAC, you receive the following message when trying to use your CAC.  "A smart card was detected but is not the one required for the current operation.  The smart card you are using may be missing required driver software or a required certificate."

  Smart Card Detected error message image

 

Solution 31:  Your computer still has your certificates from your former CAC, and is trying to use them instead of your new CAC certificates.  Follow slide 23 in this guide to clear them.

 

 

 

 

Problem 32:  Receive the following error message "Your current security settings do not allow this file to be downloaded."

.

Solution 32:  Open Internet Explorer, click Tools, Internet Options, Security (tab), select the Internet icon, click the Custom level... (button), scroll down to the section titled Downloads and under File download make sure Enable is selected.

.

.

.

.

Problem 33:  I can't access my webmail

.

Solution 33:  Try disabling your Antivirus / web protection, if this works..   you may need to find a compatible AV program.  Sometimes this may still not work, where an actual uninstall is all that will work.

Avast users do this:  Add *mail.mil* [and any other websites you can't access] to the Exclusions section of Main Settings, see image More information about what Avast is doing can be read here.

AVG users follow their guidance by adding https://*.mail.mil to the exceptions list

Bitdefender users may need to uninstall the program and find a different Antivirus program

Kaspersky users follow their guidance by adding https://*.mail.mil to the exceptions list.  Another person had to turn off the Parental controls.

-Another fix for Kaspersky users is to turn off "Traffic Processing" under "Network Settings"

McAfee users follow their guidance

 

 

 

 

Problem 34:  Receiving "This message contains an attachment encoded in a format that Outlook Web App doesn't recognize.  Some of the information it contains may not be displayed in the message body."  when trying to open an attachment in an email using webmail.
           OWA cannot read Attachment
.
Solution 34:  The attachment could be corrupt.  Have them to resend to you, they may also need to be send it unencrypted.




Problem 35:
  Mac users are unable to add attachments to emails

MacOWAAttachment

Solution 35: Close OWA, download and install Microsoft Silverlight from: http://www.microsoft.com/getsilverlight   once installed, log back into OWA and attach your file to your email.

 

 

 

 

Problem 36:  You are a member of a Non Persona Entity (NPE) mailbox and need to access it via web.mail.mil

SharedMailbox

Click on your name

 

   

Shared Mailbox3

Start typing the name of the mailbox, you'll see it start to populate

 

 

 

 

Problem 37:  Receive error message "One or more errors occurred while the message was being sent.  Error: (0x80004003)" with Lync or Skype installed when trying to send emails in OWA.

Error 0x80004003

 

Solution 37:  In Internet Explorer, click Tools, Manage Add-ons.  Find and select Lync Browser Helper, click the Disable button

 

 

 

Problem 38: Receive error message "This message can't be decrypted because its encryption algorithm isn't supported or your digital ID can't be found. If you have a smart card-based digital ID, insert the card and try again to open the message."

encryptionAlgorithm

or the same message followed by:

"The digital signature of this message couldn't be validated because an error occurred while the message was being loaded."

 

Information 38:  This error can be caused by the certificate in the Global Address List does not match what is on your CAC.  Commonly caused with new cards issued within 24-48 hours.

 

Solution 38 (OWA users) part 1:  Login to the Global Directory Service (GDS) at:  https://dod411.chamb.disa.mil (CAC required link),

Enter your last name and first name, click Search. 

Click your underlined last name,

Select Download Certificate(s) as .cer file (Non-Outlook Users).  

Save the file to your computer. 

Double click the .cer file to view the valid from and to dates

Now open your IE web browser, navigate to Tools, Internet Options, Content (tab), Certificates (button), Personal (tab),

Select either of your Email certificates and select View (button), if these dates do not match the other file, then the GAL has the wrong certificate for you.

 

Solution 38 (OWA users) part 2:  Follow guidance on PIV activation page to set up your Windows computer for the site.  Then follow these instructions except DO NOT add a PCC to your CAC, if you do, you'll need to get a new CAC to undue it..  Click in email address block, and don't change it, but select the button for changing it.  After roughly 30 hours, your certificate will publish to the GAL and the errors should go away.

 

Solution 38 (Outlook users on Government computer): Publish your certificates to the GAL using Outlook, here's how:

                     Outlook 2003:  Tools, Options, Security (tab), Publish to GAL... (button)

                     Outlook 2007:  Tools, Trust Center..., E-mail Security, Click on Publish to GAL...(button)

                     Outlook 2013 & 2010:  File (tab), Options, Trust Center, Trust Center Settings...(button), E-mail Security, Click on Publish to GAL...(button)

 

 

 

 

Problem 39:  While using OWA, you receive the following error message:  "The window couldn't be opened because pop-ups are current blocked by the browser. Would you like to open the window anyway?  To avoid seeing this message in the future, turn off pop-up blocking in the settings for your browser."

 

Error message

 

Solution 39:  Uncheck "Enable 64-bit processes for Enhanced Protected Mode*"

 

Here's where to find it: Open Internet Explorer, click Tools, Internet Options, Advanced (tab), scroll down to the the Security section.

 

 

 

Question:  What exactly is "Dual Persona?"

 

Answer:  The easiest way to explain is to give you an example:  an Army Reserve [or National Guard] Soldier who is also a DoD civilian [or contractor] and is authorized [or required] to have / carry / use two separate CACs.  We are finding that people who were previously a contractor [or civilian] during the past three years [even if they left the job a year ago] are still classified as a Dual Persona in the eyes of DMDC and DISA.

 

Individuals that fall into this category HAVE to activate their PIV cert to be able to access their email on the DoD Enterprise Email.

 

 

 

 If you have questions or suggestions for this site, contact Michael J. Danberry
Are you interested in subscribing to the CACNews email list?

Disclaimer

 

ACRONYM Reference Page

 

GoDaddy Site Certified seal

.

Last Update or Review:  Friday, 24 February 2017 22:18 hrs

 

The following domain names all resolve to the same website:  ChiefsCACSite.com, CommonAccessCard.us, CommonAccessCard.info, & ChiefGeek.us